Ugrás a tartalomra

Széles körű egyeztetésre építve szépülne Budafok-Tétény belvárosa

2024. január 10. szerda
Budafok-Tétény önkormányzata az intézményi egyeztetések mellett a kerület lakóinak véleményét is kikéri a belváros újabb fejlesztéséről.
Széles körű egyeztetésre építve szépülne Budafok-Tétény belvárosa

Indul Budafok-Tétény önkormányzata Magyarország kormánya Széchenyi-terv Plusz Építsük együtt Magyarországot keretében az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló, 2023. november utolsó napjaiban megjelent Egészséges Utcák Program TOP_Plusz-4.1.1-23 elnevezésű pályázatán. Kerületünk célja olyan terv kidolgozása és megvalósítása, amely a gyaloglást és kerékpározást előtérbe helyező napi életvitelt támogatja, támaszkodik a városi életminőség javítását szolgáló zöldterületek növelésére, mennyiségi és minőségi fejlesztésére, segíti elérni a fenntarthatósági kritériumokat, illetve tompítani az emberi egészségre is veszélyes szélsőséges klimatikus hatásokat.

Németh Zoltán alpolgármester szavai szerint „a Budafok-belváros megújítását célzó projekt a Duna utcát, Játék utcát, Városház teret, Káldor Adolf utcát, Szent István teret, Mihalik Sándor utcát érintené. A tervezés az Egészséges Utcák Program szellemiségében zajlik. Fontos hangsúlyozni, hogy a tervezés során forgalomcsillapítási, közlekedésirányítási (pl. egyirányúsítás) eszközök, valamint sétálóutca jellegű átalakítások használhatók, figyelembe véve az intézménymegközelítési igényeket. Hogy egy mindannyiunk tetszését elnyerő eredmény szülessen, kérjük a kerületben élőket, vegyenek részt, mondják el elképzeléseiket arra vonatkozóan, milyennek látnák szívesen 5-10 év múlva ezt a területet.”

A Budafok-belváros megújítását célzó pályázat tervezési munkálatai most kezdődnek. Kiemelt cél, hogy a pályázat széles körű társadalmi részvétel mellett készüljön, felmérve az érintettek igényeit, meghallgatva észrevételeiket, javaslataikat. Ennek érdekében egy társadalmi egyeztetést már szervezett év végén az önkormányzat, amelyre civil, a területen közvetlenül érintett egyházi, intézményi partnerek és vállalkozások kaptak meghívást. A találkozót még a tervezés megkezdése előtt tartotta meg az önkormányzat. Az invitált érintettek – akik a tervezési terület közvetlen használói, megközelítéseiket bármilyen változás, átalakítás érintheti – a megbeszélésen elmondhatták gépjárműves, gyalogos, kerékpáros megközelítési és -használati szokásaikat, hogy a tervezéskor figyelembe vehessék ezeket, és az intézmények a megvalósulás után is jól vagy még jobban használhassák bejárataikat.

További információkat az Egészséges Utcák Programról (TOP_Plusz-4.1.1-23) az alábbi linken talál: https://www.palyazat.gov.hu/programok/szechenyi-terv-plusz/top-plusz/top-plusz-411-23/dokumentumok

Az idézetben szereplő linkre kattintva formálhatja a készülő terveket 2024. január 31-ig.